Lanet Tarım







İnsanlık tarihinin en büyük aldatmacası tarım devrimidir. Neden mi? İşte birkaç sebep








1- Tarım devrimini yapan ilk insanlar avcı toplayıcılardan daha az besleniyordu.










Avcı toplayıcı atalarımız ise birçok besin türüyle besleniyor daha sağlıklı yaşıyordu.















2- Tarım devrimini yapanlar insanlar avcı toplayıcılardan daha çok çalışıyorlardı.

Avcı toplayıcılar kendi evrimlerine uygun şekilde ceylanları kovalıyor ağaçlardan meyveler topluyordu. Tarım toplumları ise buğday için tarladaki taşları topluyor, tarlaya kovalarla su taşıyor ve bu buğdayı yemek isteyen böceklere kuşlara ve farelere karşı tetikte durmaları gerekiyordu. Tarım toplumları bunun bedelini baş ve boyun ağrıları ve bel fıtığıyla ödemişti.

















3-Tarım toplumları yaşadıkları bölgeye bağlıydılar.

Avcı toplayıcılar diğer avcı toplayıcı gruplarla her şeyi arkalarında bırakıp başka bir yerde yaşayabiliyorlardı. Ama tarım toplumları sayıca avcı toplayıcılardan fazlaydı artık avcı toplayıcılığa geri dönemezlerdi. Ve daha kötüsü kavgalı oldukları başka bir topluluk gelip tarlaları yakıp giderse tarım toplumu açlıktan ölürdü.




4- Tarım devriminden sonra buğday popülasyonu insan popülasyonundan çok büyümüştür.

Buğday tarım devriminden önce orta doğuda birkaç yerde yetişen sıradan bir bitkiydi. İnsanlar ise dünyanın her yerinde yaşıyorlardı. Günümüzde ise buğdayı Kanada'dan Avusturalya'ya kadar dünyanın her yerinde insanlar kilometrelerce alanda yetiştiriyor ve kullanıyor. Buğday tarım devriminden insana göre daha karlı çıkmıştır.











5-Çiftçiler tarih boyunca hep vergiler ödediler.


Tarih boyunca her zaman çiftçilerden fazla yiyeceklerini alacak din adamları yöneticiler krallar hep vardı. Çiftçiler hiçbir zaman 1 yıllık ürünleriyle yıllarca refah içinde yaşamadılar. Nüfus sürekli arttı. Hep daha çok çalışıp daha kötü koşullarda yaşadık.










Tarım devrimi tek bir yerde başladıktan sonra artık geri dönüş yoktu. Tarım toplumu sayıca çok fazlaydı. Bir bölgede yaşayan sağlıklı avcı toplayıcı grubun onlardan sayıca çok daha fazla olan hasta tarım toplumuna karşı bir şansı yoktu. Çiftçilerin ürettikleri ihtiyaç fazlası besin insanların kültür sanat faaliyetlerini oluşturmasını sağladı.Günümüzden baktığımızda tarım devriminin çok güzel olduğunu düşünebiliriz. Ama 10.000 yıl önce bir baba bütün bir yıl boyu çalıştı. Güneş doğar doğmaz tarlasına gidip geç saatlerde döndü. Bütün hasatını beklenmedik bir şekilde böceklere kaptırdı. Yeni doğmuş kız çocuğu açlıktan öldü. Ama o baba "Olsun en azından 10.000 yıl sonra insanların klimalı odalarında internet erişimi olacak. Buna değer." demedi. Tarım toplumları salgın hastalıkların ve çocuk ölümlerinin avcı toplayıcılara göre oldukça yüksek olduğu yerlerdi. Tarım devrimi insanlık tarihinin en büyük aldatmacasıdır. İnsanlar buğdayı evcilleştirmemiş tam tersi olmuştur. Zaten evde yaşayan da insandır.




Yorumlar

Popüler Yayınlar