The Last Door Alt Metin

The Last Door Kickstarter'dan aldığı destekle hayata geçirilmiş müzikleriyle ve etkili girişleriyle insanı büyüleyen bir oyun. Tabii bütün oyunlar gibi piyasaya hitap etmesi için büyük kısmı doldurma fakat yine de bize anlatmak istediği bir şeyler var.

        
      Hikâyeye geçecek olursak Anthony Beechworth St. Gall yatılı okulunda bilim ve felsefe üzerine bir grup oluşturuyor. Diğer üç öğrenciyi ise bu gruba davet ediyor. Yatılı okul döneminde Anthony'nin babası ölüyor ve mirası oğluna kalıyor. Bu miras bir tür günlüğü de içeriyor ki bu günlük serumdan ve The Veil kavramından bahsetmekte. ( Bu kelime sözlükte sis, maske, perde gibi anlamlara geliyor. Oyunda ise felsefi açıdan gerçekliğin önündeki perdeyi yani duyular evrenini idealar evreninden ayıran çizgiyi temsil eder. ) Kahramanlarımız da baktılar gerçekliğe açılan bir kapı var atlıyorlar içine ve hemen serumu kullanıyorlar. Seri boyunca yavaş yavaş bundan sonrasını hatırlıyorsunuz. Çünkü buradan sonrası biraz daha ilginçleşiyor.

        Genel olarak hikâyemiz bu. Tabi sıkça tekrarlanan söz ve imgeleri geçersek olmaz. "Eye of the bird, malum in se" ( Kuşun gözü, Şeytan onun içindedir.) , " Videte ne quis sciat" (Kimsenin görmediği o şeyi görün.) Buraya kadarki her şeyi oynadıysanız sizde görmüşsünüzdür zaten. Şimdi yorumlamaya başlayalım:

        The Last Door wikia' da yazdığına göre The Veil'de dünyamızdan, efsanelerdeki başka bir dünyaya açılan bir eşik var. Bu eşiğe yaklaştığınızda muhafız sizin peşinize düşüyor ve sizi yok ediyor. Eğer o yok etmezse bile eşiği geçtikten sonra gördükleriniz sizi avlıyor. (Birebir çevirisi bu. Neyi anlatmak istediği veya muhafızın neyi temsil ettiği hakkında düşüncelerinizi yorum olarak alabiliriz.)



        Oyunda Jeremiah Devitt'in Annesi ölüyor. Babası onu yatılı okula yollayıp kendisine mektup yollamaması konusunda uyarıyor. Yani onunla bir daha görüşmek istemiyor.
Jeremiah üzgün.
 Jeremiah öksüz.
Jeremiah yetim.
Jeremiah asosyal.
 Ve Jeremiah felsefe yapmaya başlıyor. Felsefe acıdan beslenir dermişçesine Devitt'in felsefe konusunda üstat olduğunu belirtiyor bize oyun.


 Öncelikle Simurg sembolizmde kendini bulmayı anlattığını bilelim. (Bknz. Simurg) Bu yüzden bütün bu yolculuğun sonunda kahramanlarımız kendilerini, özlerini buluyorlar. Eye of the bird, Yani kuşun gözü insanı sembolize ediyor. Neden göz kullanılmış derseniz İnsanın evrendeki konumuna yani gözlemci olmasına gönderme vardır derim. "Burda üllümünati var herkese sümüklümünal veriyolar." demem. Göz sembolünün sürekli illuminati şeklinde yorumlanmasından o kadar sıkıldım ki anlatamam. Her prim yapmak isteyen illuminati hakkında video çekiyor içerik paylaşıyor. Göz sadece bakışı, vizyonu simgeler. kullanıldığı yere göre farklı anlamlar taşır. örneğin alnın ortasına çizilmiş 3. bir göz bizdeki gönül gözünü. Bir bakımı epifizi simgeler. Simurg'a benzerliği açısından kuş şeklinde resmedilen Ra'yı ve onun gözüne de dikkat çekmek isterim.


           
Eye of the bird. Malum in se. Şeytan bizim, insanların içindedir. Anthony'nin intihar etmesinin, Father Ernestin kendini yakmasının sebebi bunu bilmenin yarattığı dehşettir.

Bizim felsefemize göre içinizde şeytan olduğu kadar Tanrı da vardır. Bu yüzden intihar etmek bir şeytanı öldürmek gibi aynı zamanda bir Tanrıyı da öldürmektir. Burada Anthony'nin intihar ederek karısını hastalığıyla acı içinde bir ölüme terk ettiğini de belirtmek istiyorum çünkü Anthony'nin intihar sahnesi ve arkadaki klasik müzik öyle etkileyici ki hepimizi intihara sürükledi. Bir gün intihar edecek olsam kesinlikle bu müzik bir plakta defalarca çalarken tahtaları çürümüş bir çatı katında kendimi asardım. (Bu arada müzikleri Carlos Viola yapıyor.)

Bir gün böyle bir serumun bulunup bulunamayacağını bilemeyiz ama insan zihin yoluyla bunu başarabilir, öze ulaşabilir. Derin düşünme yoluyla bunun yapılabileceğine inanıyorum.

Son olarak demek istediğim. Perdenin arkasındaki gerçek sizsiniz. Sizin özünüz, bir parçanız. Ve eğer o gerçeğe ulaşabilir ve zihninizi özgürleştirebilirseniz yapabileceğiniz şeyleri yeniden düşünmek gerekir.
Videte ne quis sciat.

"Fikirlerimi, üzerine düşündüğüm şeyleri anlattım."
-Adnez

Yorumlar

Popüler Yayınlar